Euler Hermes varuje!

Negativní informace ze světových trhů se hromadí, analytici a ekonomové s nimi ve svých odhadech jen stěží drží krok. Nedávná studie Allianz a úvěrové pojišťovny Euler Hermes zkoumala vztah německé ekonomiky a globální obchodní sítě. Výsledek není pozitivní – pokud se nic nezmění, všichni se musí připravit na horší časy.

Negativní vývoj německé ekonomiky by mohl být předzvěstí nadcházejícího vývoje světového obchodu

23.9.2019

Výsledky německé ekonomiky naznačují pokračování obchodní recese ve druhém čtvrtletí roku 2019 (-0,8 % q/q). Pokud nedojde brzy ke zlepšení, světový obchod zaznamená za celý rok 2019 první pokles od velké finanční krize. Tato odvážná korelace je založena mimo jiné na studii analytiků společností Euler Hermes a Allianz, která odvozuje úzký vztah německé ekonomiky a vývoje globálního obchodu.

„Vzhledem k silnému exportnímu sektoru a otevřenosti v obchodu dopadá obvykle na Německo globální vývoj rychleji než na ostatní země. Naopak oslabující dynamika německé ekonomiky může sloužit jako indikátor globálního vývoje – a zde nejsou dobré signály. Pokud se ukazatele brzy nezmění, musí se všichni lépe obléknout,“ varuje Ron van het Hof, generální ředitel společnosti Euler Hermes v Německu, Rakousku a Švýcarsku.

Německá ekonomika je zvláště vhodná jako primární ukazatel vývoje světového obchodu. Důvodem je kromě podílu na světových exportech a mimořádné otevřenosti ekonomiky také silná diverzifikace vývozu, a to jak geograficky, tak v odvětvích. Mezi hlavními exportéry se Německo v geografické a sektorové diverzifikaci umisťuje jen za USA. Vývozní závislost Němců se v současnosti ukazuje být jejich největší Achillovou patou. Je to výsledek kombinace celkově slabého světového obchodu a rozmanitosti negativních rizik, která ovlivňují další výhled, zejména obchodní konflikt mezi USA a Čínou a rizika brexitu.

„Na obloze je zamračeno a pravděpodobně bez výhledu rozjasnění,“ říká Katharina Utermöhl z Euler Hermes Německo. „Naše výpočty ukazují, že recese světového obchodu s největší pravděpodobností pokračovala i ve druhém čtvrtletí. Očekávání vývozu ve zpracovatelském sektoru jsou na sedmiletém minimu, nové objednávky jsou dokonce nejnižší za téměř deset let. Bez rychlého oživení dynamiky se světový obchod pravděpodobně za celý rok 2019 sníží. To by byl první pokles od velké finanční krize.“

Také Country managerka Euler Hermes pro Českou republiku Iva Palusková upozorňuje na to, že výše uvedená studie není jediný znepokojující indikátor, a vyjmenovává seznam těch nejzávažnějších:

Úpadky v Německu: velké škody rostou. Velikost škod v důsledku insolvencí se v Německu od roku 2015 zdvojnásobila. To znamená, že pokud dojde k problému, tak závažně! V prvních čtyřech měsících roku již počet bankrotů vzrostl také v 8 z 20 sektorů
v Německu.

 

Úpadky ve světě rostou. V roce 2019 (po 8% zvýšení v roce 2018) vzrostou insolvence globálně o dalších +5 %. Mnoho zemí roste pomaleji, než je nezbytné k udržení stabilní míry insolvencí.

 

Brexit: nekonečný příběh. U brexitu je vlastně možné pouze omezovat míru způsobených škod (a zda lze toto očekávat od Borise Johnsona, je s otazníkem). Mnoha společnostem již sahá voda až po krk. Jisté je ale pouze jedno: celý proces bude pokračovat, nejistota zůstane.

 

Čínská ekonomika oslabuje. Čínská ekonomika roste nejpomaleji za téměř 30 let. Řešení obchodního sporu s USA se táhne. Uklidnění není na dohled, naopak. Nejistotu nyní pociťují také evropské společnosti.

 

Itálie se třese. Mračna se zatahují také nad Itálií. Počet insolvencí je již značně nad úrovní před krizí; za posledních 12 měsíců požádalo o prohlášení úpadku více než 11 tisíc společností. Před krizí v roce 2007 to bylo méně než 8 tisíc.

 

Turecko v krizi. Poté, co prezident Erdogan odvolal prezidenta centrální banky, obavy stoupají. Ekonomové, analytici a investoři se nyní obávají, že prezident uvrhne Turecko ještě hlouběji do již existující krize.

 

Pohledávky po splatnosti rostou. Jako pojišťovna pohledávek z obchodního styku si Euler Hermes všímá, že počet pohledávek po splatnosti v Německu v posledních 18 měsících neustále rostl. Jinými slovy, platební morálka se zhoršuje, což značí jasný obrys problémů, které již mají mnohé společnosti.



 
O společnosti Euler Hermes

Euler Hermes je světovým lídrem v pojištění pohledávek s více než 52 000 klienty a zastoupením ve více než 50 zemích. Společnost je členem skupiny Allianz. Specializuje se na pojištění komerčních rizik dodavatelských úvěrů proti neplacení ze strany odběratele. V České republice působí již od roku 1997. 
Celý článek si můžete přečíst zde: EH krize ekonomiky